Klik på knappen og vis på kort

Adresse & Kontakt

Vores adresse

Kong Svends Høj

GPS

54.9117276, 11.2649282

Telefon

-

Email

-

Web

-

Vi har mange historiske steder, der vidner om livet før os her i Egedal. Kong Svends Høj finder du i Smørum, og den er værd at besøge som Egedal-borger.

Du kan se den, hvis du kommer kørende af Kirkevangen mod Smørum Kirke og Smørumovere. Til højre mellem Oticon og det nyere byggeri kan du se en ret stor gravhøj med to store tæer. Det er Kong Svends Høj.

Det vides ikke præcist hvor gammel den er, for den har aldrig været udgravet, men formen og størrelsen tyder på at den er fra ældre bronzealder. (1800-1000 f.kr.)

Højen er meget velbevaret og ligger på sognets højeste punkt med udsigt til den anden storhøj Maglehøj mod sydvest.

Udgravninger

Arkæologer fra Kroppedal undersøgte området på arealet øst, vest og syd for Kong Svends Høj i efteråret 2002 til foråret 2003, i forbindelse med at Ledøje-Smørum Kommune havde planer om at sælge området til kommende boligbyggeri.

Udgravningerne gav mange spændende opdagelser og fund, hvor de vigtigste var 64 huse og anlæg som gruber, brønde m.m. fra bronze- og jernalderen. Desuden dukkede en mindre “gravplads” fra stenalderen op og et par urnegrave fra den tidlige jernalder. Man fandt mange fund i form af flintgenstande, lerkarskår, støbeforme, digler, jernredskaber, smykker af metal og glas samt menneske- og dyreknogler.

Man er ikke blevet klogere på hvem der er begravet i Kong Svends Høj. Men fund af et toskibet langhus, det ældste hus på området, beliggende 50 m øst for Kong Svends Høj, kan være fra samme tid som gravhøjen. Det er dermed sandsynligt, at huset er fra samme tid som opførelsen af højen i forbindelse med en høvdingebegravelse.

Kong Svends Høj er et oplagt sted at besøge, hvis du vil lære Egedal bedre at kende og dykke ned i forhistorien, og der er en formiddabel udsigt over området fra højen.  Egedal Kommune har opsat historiske tavler med en god og fortællende beskrivelse.

Kilde: http://egedalleksikon.dk

 

Anmeldelser

Skriv en anmeldelse

Anbefal
Uddyb gerne din oplevelse
Hvor mange stjerner
Publicer ...
Din anbefaling er afsendt
Venligst udfyld alle felter
Captcha check failed