Klik på knappen og vis på kort

Adresse & Kontakt

Vores adresse

panoptikon smørum

GPS

55.747695, 12.2853702

Telefon

-

Email

-

Web

-

Panoptikonet fortæller Værebro Ådals tusindårige historie: Flinteøkser, hjortetakøkse, spydspidser, bronzehjelme, guldarmringe og ofrede mennesker.

Det er en storslået udsigt og man mærker for alvor historiens vingesus, når man besøger Panoptikonet i Smørum.

Der er ingen tvivl om at området ved Værebro Ådal ud til Veksø og Kong Svends Høj i Smørum har været et yndet sted for for arkæologer og historisk interesserede. Masser af historiske fund er gjort i området. Rituelle landskaber, hvor vores forfædre har dyrket deres religion for at sikre god vækst og et godt liv.

Et PANOPTIKON er et sted hvor man kan se alt – og det kan mærkes, når man besøger det fantastiske sted!

Gennem dertil indrettede »skydeskår« i den åbne halvcirkel kan man som besøgende se i retning af de steder, hvor nogle af områdets unikke fund er gjort og få historien om for eksempel Veksø-hjelmene fra Brøns Mose og flinteøkserne fra Maglehøj ved Smørumovre.

Panoptikonet blev opført i forbindelse med projektet ”Danmarks oldtid i landskabet”  af Kulturstyrelsen i samarbejde med Kroppedal Museum og Egedal Kommune i 2014.

Kulturstyrelsen og Mærsk-fonden udpegede området ved Kong Svends Høj og Værebro Ådal ud til Veksø som et af Danmarks mest storslåede arkæologiske landskaber. Nogle af Danmarks største fund er gjort i området: Veksø-hjelmene, pålstave og spydspidser ved Smørumovre, Maglehøjfundet med 10 store flintøkser ved Smørumovre, Venus fra Veksø, 13 flintøkser ved Sigersdal, wendelringen ved Schæfergården, to guldarmringe ved Værebro Å, hjortetakøkse med ornamenter ved Veksø, menneskeofringen i Sigersdal Mose, Snydebro vadested og meget, meget mere.

Du kan læse mere om Panoptikon her:
http://egedalleksikon.dk/index.php/Panoptikon
http://www.lshist.dk/old/files/Panoptikon.pdf

Artikel fra SN:
https://sn.dk/Egedal/Unik-udsigt-til-unik-historie/artikel/431870

 

Anmeldelser

Skriv en anmeldelse

Anbefal
Uddyb gerne din oplevelse
Hvor mange stjerner
Publicer ...
Din anbefaling er afsendt
Venligst udfyld alle felter
Captcha check failed
Thyge 15. februar 2024 15:17
Hvor mange stjerner

En spændende oplevelse