Til Sankt Hans er det tradition med en båltale. Byrådsmedlem Anne-Mie Højsted Johansen holdt årets båltale i Smørum. Jeg har fået lov at bringe hendes tale, der handler om fællesskabet:
Tak for invitationen til at holde Skt. Hans tale og tak til Støtteforeningen til EMUSO for at holde Skt. Hans bål i Smørum.
Allerede i marts måned spurgte formanden for bestyrelsen i Støtteforeningen til EMUSO om jeg ville tale. Efter længere betænkningstid og 2. henvendelse så sagde jeg ja til tilbuddet om at tale.
Det er min første Skt. Hans tale men som Pippi siger ”Det har jeg ikke prøvet, så det kan jeg godt”, så nu står jeg her.
Jeg måtte i gang med at udfordre hvad en Sankt Hans tale kan indeholde: Hekse, traditioner, midsommer, fælleskaber, begivenheder i området, naboskaber, det gode og det onde eller noget helt 8’ende?
Jeg er jo generation ”google” så jeg googlede ”Sankt Hans tale” og fandt tre forskellige. De var henholdsvis fra Adsbøl i Sønderborg kommune og Lydum og Ilskov henholdsvis ved Nørre Nebel ved Varde og Herning. Byer, ikke ret mange kender, eller som jeg i hvert fald ikke kender, som Smørum og, tror jeg, samfund med stor identitet.
Jeg havde fornylig fornøjelsen af, at køre en tur med vores nye kommunaldirektør, Christine Brochdorf, og vise hende Ledøje-Smørum området. Hun bemærkede, i vores samtale, at der var en stor identitet i at være fra Smørum. Det skinner igennem i hvordan vi oplever os i forhold til resten af kommunen.
Da jeg stillede op til valget i 2013 – gjorde jeg det med et ønske om at samle Egedal Kommune til én kommune, med tre større bysamfund.
Jeg synes, vi er på vej.
Der er flere og flere der oplever, at de fællesskaber de deltager i er for hele kommunen. Dette arrangement er et eksempel, skabt af EMUSO der er Egedal Musikskoles UngdomSOrkester og hvor folkene bag kommer fra hele kommunen eller Stafet for livet i Egdal, som foregik her i sidste uge, hvor der deltog mere end 550 personer på tværs af kommunen og I kender sikkert mange flere eksempler selv.
Tilbage til talens indhold.
Denne opgave er ret utaknemlig simpelthen fordi den tale, som jeg møjsommeligt har brygget sammen og har gået og tænkt over i ugevis, har det med at blive væk i vinden, men utaknemmelig er opgaven også fordi dét vi mødes om til Skt. Hans er så underligt svævende. For hvad er det egentlig vi fejrer til Skt. Hans?
Før reformationen – da Danmark var katolsk var det en fejring af Johannes Døberens fødselsdag som er i morgen d. 24. juni.
Johannes Døberen var fætter til Jesus og skulle være den der døbte Jesus. Johannes døberen blev en helgen og fik navnet Sankt Hans fordi Johannes på dansk blev til Hans.
Også er det, lige som til jul, at vi i Danmark, fejrer fødselsdagen aftenen før.
Traditioner ændrede sig over tid.
I 1600-tallet tændte man Sankt Hans-bål for at fejre den danske midsommer. Man troede at de onde kræfter var på spil denne aften og her var Sankt Hansbålets formål at skræmme hekse, trolde og andet ondt væk. Sankt Hans bålet var et ”skræmme”-bål.
Det har ikke været et henrettelsesbål, da man fra 1540-1693 havde hekseafbrændinger i Danmark.
Når vi i dag sætter en halmfigur på toppen, som vi klæder ud og kalder heks, er det en tradition der startede i 1920 – 30’erne da tyske indvandrere tog traditionen med fra dele af Tyskland og Østrig.
Jeg er fra den generation hvor man i Folkeskolen læste Leif Esper Andersen “Heksefeber”. Bogen handler om trælledreng Esben, hvis mor bliver brændt som heks på bålet, og hvordan han så lever videre, sammen med Store-Hans eller hed han Kloge-Hans.
Jeg vil gerne læse et lille citrat op fra bogens indledning.
”Måske er de bange. Nej, ikke måske. Folk er bange. Når man er bange, må man finde noget at beskytte sig med. Og hvis man ikke ved hvad man er bange for må man finde noget at beskytte sig imod”.
Hvorfor dette lille citat i en tale om Sankt Hanstraditioner?
I dag, tror jeg at vi samles for, i fælleskab, at fejre den skønne sommer, med sol, varme, lyse nætter og at det er i dag hvor solen er længst på himlen – nå nej, det er d. 21. juni.
Men sådan smelter vores kristne baggrund sammen med de naturfænomener der omgiver os og de traditioner der er kommet til fra andre lande.
Vi samlet til Sankt Hans aften i Smørum, for SAMMEN med venner, naboer og netværk i fælleskab at fejre midsommeren.
Det var ellers lige ved at gå galt, da nogen synes at DE gerne ville have Sankt Hans bålet FOR SIG SELV og tog glæden fra os alle sammen fredag aften, da de tændte bålet.
Puha.
Jeg har hørt om drengestreger og du ved ”jamen det gjorde jeg også da jeg var ung”, men det betyder jo ikke at det er i orden.
Så kan vi i gabestokken Facebook diskutere og tale dårligt om andre og deres måder at leve på, men når alt kommer til alt så husk: ”Når man er bange, må man finde noget at beskytte sig med.” – vi ved jo ikke hvem det er?
Da vi alle lige havde sundet os og tænkt, er det det Smørum vi vil være en del af og svaret var NEJ – så gik man, med Ian Overby i spidsen, i gang med at samle ind til det store flotte bål der nu ligger her på plænen.
Jeg bliver sgu lidt stolt at de kræfter der findes i vores lokalområde!
Om lidt skal vi fejre midsommeren og SAMMEN tænde bålet og synge Midsommer visen.
Tusind tak til støtteforeningen til EMUSO for at stille op, så vi i Smørum kan få en dejlig Sankt Hans aften.
Rigtig god sommer!
Anne-Mie Højsted Johansen.