Dario er deltidsbrandmand på Stenløse Brandstation

Dario er deltidsbrandmand på Stenløse Brandstation

I 50 år har Stenløse Brandstation eksisteret på Frydensbergvej i Stenløse. Stationen er bemandet med 20 lokale brandfolk.

Dario Lorenzon er en af dem. Han bor i Ølstykke med sin familie og arbejder til dagligt i Forsvaret. I fritiden af han ansat som deltidsbrandmand på Stenløse Brandstation. Det betyder, at når bipperen lyder og han har vagt, så skal det gå stærkt! Han skal stå på stationen og være klar til udrykning på 5 minutter.

Dario er netop blevet kåret som ÅRETS BRANDMAND på Stenløse Brandstation.

Jeg har spurgt Dario om han ikke vil fortælle sin “brandmandshistorie” og det har han indvilget i.

Der er flere typer af brandmænd: Frivillig brandmand, deltidsbrandmand og brandmand på fuld tid. Dario har været det hele. I dag er han deltidsansat brandmand. Det passer bedst ind i familielivet lige nu. Han er 42 år, gift på 11. år med Louise og har 2 børn, Isabella og Alexander.

Dario er opvokset i Roskilde, og fandt ud af Roskilde Brandvæsen søgte frivillige brandfolk, så dette skulle prøves af. Han tog uddannelsen og blev en del af de frivillige.

I 2013 flyttede han til Ølstykke med sin hustru. Han var frivillig i Roskilde Brandvæsen indtil 2017, hvor han i stedet søgte ind i det lokale beredskab Frederiksborg Brand og Redning (FBBR) Egedal og var i 2017 til 2018. Som frivillig har man fuld uddannelse og man holder øvelser og bliver også sendt ud på opgaver. Opgaverne har karakter af at være hjælper til de ansatte brandmænd og der er opgaver man som frivillig ikke løser.

Dario havde fået smag for mere og søgte om at komme i betragtning til en deltidsstilling på Stenløse Brandstation. Faktisk havde han siden 2014 ca. hvert halve år løbende skrevet til stationslederen om ikke de kunne bruge ham. Det lykkedes i 2018, hvor han blev ansat på brandstationen i Stenløse. Det var dengang en Falck-station. I 2019 blev stationen til FBBR Frederiksborg Brand og Redning og Dario har været deltidsansat i FBBR siden.

Brandmand på fuld tid

I 2020 søgte han job som fastansat brandmand. Jeg havde søgt og fået job i Falck, som en del af BEROS (Beredskab Øst), som er brandstationerne Ballerup, Gladsaxe, Lyngby og Gentofte. Her arbejdede han som områderedder og dækkede alle 4 stationer.

Efter 6 måneder som områderedder fik han fast plads på Ballerup. Her var han i lidt over 1 år, men kunne mærke det gik ud over familielivet. Som fuldtidsbrandmand i Falck har man 103 vagtdøgn pr år. Man møder kl. 8.00 og har fri dagen efter kl. 8. På det tidspunkt var hans børn på 7 og 9 år taget i skole, dvs. at han de 103 vagter om året ikke så dem i halvandet døgn. Det var for stor en pris at betale for hele familien.

Inden han blev fuldtidsbrandmand, havde han været 17 år i hæren, med 3 udsendelser bag sig. Da han forsøgte brandmandslivet havde han søgt orlov fra forsvaret. Her kunne han heldigvis vende tilbage og arbejder nu der på fuld tid, som regel et 8-16 job.

Bipperen tændt og klar på 5 minutter

Dario fortæller, at han er så heldig, at hans chef i Forsvaret har tilladt ham at køre deltidsbrandmand, mens han er på soldaterjob. Det betyder, at han kører deltid i Nordsjællands Brandvæsen, når han er på job i Forsvaret, og når “bipperen” lyder, og tjenesten tillader det, så slipper han hvad han har, og skal være på Birkerød Brandstation og køre ud af brandgaragen på 5 minutter.

Når han så kommer hjem til Stenløse, og har vagten her, tænder han sin “Stenløse-bipper” og har de samme 5 minutter til at komme til Stenløse Brandstation og køre ud fra brandgaragen med Stenløses køretøjer.

Nogle gange er det ikke altid lige populært derhjemme, at familien står tilbage med handlevarer, mad i ovnen og børn der skal der skal puttes, så det kræver forståelse fra familien. Dario er meget taknemmelig for opbakningen hjemmefra, for familien bliver bestemt også berørt, når han kaldes ud.

At være deltidsansat brandmand

Dario elsker jobbet, fordi han aldrig rigtig ved hvad man kommer ud til. Det handler om at gøre alt for at redde mennesker/dyr/ejendom HER OG NU og man ser effekten af sit arbejde. Her er arbejdet som soldat anderledes, idet man jo er en del af “en større butik” og tit er et politisk værktøj i en længerevarende proces.

I brand og redning, slukker man branden, standser ulykken, redder personer ved f.eks. færdselsuheld og så er man et team på 4-6 eller flere ved større skadesteder, som sammen skal løse opgaven.

En deltidsansat brandmand har en pager “bipper” på sig, og når den lyder har man 5 minutter til brandbilen skal køre fra brandstationen.

I Stenløse er det 2, 4 eller 6 personer, der er brug for, i de forskellige situationer man kan blive kaldt ud til:
2 personer – Ved eks. kørsel med assistance til nabokommune med V1 (vandtankvogn)
4 personer –  Ved små hændelser med M1 (automobilsprøjte = alm. brandbil)
6 personer  – Ved større hændelser, hvor både M1 og V1 skal køre.
Det er meget forskelligt hvor meget vi kører, men ca 200 ture pr år.

I Stenløse er 20 personer ansat, og er vagtsat hver 3. weekend. Derudover dækkes resten af ugens dage i fællesskab. Flere af de ansatte deltidsbrandmænd har også lokale jobs og har aftale med arbejdsgiver om at deltage i udkald.

Som deltidsbrandmand kommer man fra vidt forskellige steder i livet, og med forskellige baggrunde, hvilket kan være et “plus” på skadestedet. I Stenløse er deltidsbrandmænd med mange typer af baggrunde. Der er advokater, soldater, politifolk, fast brandmand i andre beredskaber, skraldemænd og håndværkere. Nogle gange er det en elektrikerbaggrund, der er brug for på et skadested, hvis der f.eks. er elinstallationer o.l. I andre tilfælde ved f.eks. færdselsuheld er det en fordel med en mekanikker, eller en der har flair for biler, der kan bruges til køretøj kendskab.

På det private plan er det også både den nybagte far, til andre med børn der er “fløjet” fra reden. Alle kompetencer kan bruges i jobbet som brandmand. Ud over de 12 obligatoriske øvelser, ses man også til andre kom-sammen´er. F.eks. er der de nogle, der træner sammen.
Man er 3 faste hold, som har vagten, hver 3. weekend, men ud over det bliver man også tit blandet sammen på udkald, på tværs af holdende og så er det vigtigt at man kan med alle og kender lidt til hinandens svagheder/styrker.

Uddannelsen som brandmand

Uddannelsen til brandmand består af tre dele: Et førstehjælpskursus, en grunduddannelse og en funktionsuddannelse.
Det grundlæggende førstehjælpskursus varer 12 timer.

Dernæst følger grunduddannelsen, som også kaldes ’indsatsuddannelsen’. Den varer 74 timer i alt. Ofte kan du blive uddannet på en af landets brandskoler.

Efter grunduddannelsen følger ’funktionsuddannelsen’, som varer 148 timer. Dvs. sammenlagt 222 timer. + de 12 timers førstehjælp.

Som uddannet brandmand, om det er frivillig, deltid eller fast brandmand kræves det at man minimum skal have 12 årlige øvelser. Øvelserne er tilrettelagt af Beredskabsstyrelsen, så man sikrer at man kommer hele pensummet som brandmand igennem.

Vil man læse videre kan man læse til holdleder. Det er ham der “bestemmer” over hans brandfolk ved en udrykning. Han kan kendes i FBBR på en rød streg bagpå hjelmen. Og i nogle tilfælde en rød vest.

Brænder man for ledelse er det muligt at læse til indsatsleder, som er en leder der kommer alene i sin indsatslederbil, og har endnu større bestemmelse på et skadested.

Vi takker Dario for hans fortælling om jobbet som brandmand! Du har mulighed for at møde ham og hans kollegaer, når Stenløse Brandstation fejrer stationens 50 års jubilæum med Åbent Hus den 1. april 2023.

Vil du vide mere om Stenløse Brandstation og livet på brandstationen, så følg med på stationens Facebookside:
https://www.facebook.com/fbbrstenlose

 

LOKAL REKLAME

Sponsoreret indhold

Loader…

Hillestrom Top

Hillestrøm VVS er din professionelle og pålidelige partner inden for VVS og energioptimering.

Med en dybdegående brancheerfaring er vi specialiseret i en bred vifte af services, fra installation af luft-til-vand-varmepumper, fjernvarmeanlæg og radiatorer, til komplette badeværelsesrenoveringer og ombygninger – og altid med den grønne omstilling i tankerne.

Vi sætter en ære i at levere skræddersyede løsninger, der opfylder dine specifikke behov og forventninger. Med en løsningsorienteret tilgang og kundens tilfredshed i fokus, stræber vi efter at levere arbejde af højeste kvalitet, uanset om det er større renoveringsprojekter eller mindre reparationer og vedligeholdelse.

Har du brug for et uforpligtende tilbud?

Profilbillede 1 1999946164

Gå til hjemmesiden Hillestrøm VVS

Bestil tid til service! Kom overraskelserne i forkøbet med tjek af din bil.

Bestil tid til service! Kom overraskelserne i forkøbet med tjek af din bil. 

Bremser * Udstødning * Dæk * Undervogn * Batteri * Kølesystem * Olie * Lygter * Viskerblade * Sprinklervæske.

Johnny & Jonathan fra Service Centret i Ølstykke servicerer og reparerer alle bilmærker, og du beholder naturligvis din fabriksgaranti.

Her bruges kun reservedele af original kvalitet – og du får 3 års garanti på reservedele. Service Centret har altid både lille og stort service til gode priser!

Få en service-aftale med masser af fordele!

Med service-aftalen slipper du for en stor regning. Service fordeles over alle årets 12 måneder og alle eventuelle ekstra reparationer får du 10% rabat på.

Herudover får du: Gratis pæreskift mellem service – Gratis skift af viskerblade mellem service – Gratis skift af sprinklervæske mellem service, så tit du ønske det – 10% rabat på alle reparationer udover service – 20-45% rabat på dæk og fælge – rabat på hjulskift og opbevaring – gratis synstjek og kørsel til syn.

Du kan læse mere på hjemmesiden, hvor du også kan booke tid. Følg også med på Service Centrets Facebookside, der byder på aktuelle nyheder og tilbud.

Service-Centret – Hella Service Partner
Frederiksborgvej 35
3650 Ølstykke

Tlf. 47 10 09 17 / 21 60 61 47
Mail: auto@service-centret.dk

Bestil tid på hjemmesiden Service-centret.dk

God motion og vind i håret!
Det handler om cykelglæde! 

Vejen til optimal cykelglæde går via den helt rigtige cykel og det tilbehør, der passer til netop dig og den form for cykling, du ønsker. Derfor passer den samme cykelmodel slet ikke til alle.

Besøg FriBikeShop Egedal i deres store showroom med eget værksted og lade det faguddannede personale hjælpe dig.

20220810_142046

Gå til hjemmesiden FriBikeShop Egedal

DIN lokale elektriker
og el-installatør i Egedal.

Alt inden for el, tekniske installationer, video og sikring, belysning, varmepumper og solceller.

EgedalEL.dk er garant for, at dine installationer virker – hver dag.

egedalel-bil

Gå til hjemmeside Egedalel.dk

Vores Egedals Partnere

Vi har så mange fantastiske steder i Egedal

Har du besøgt nogen af disse steder?

Loader…

Fremhævede virksomheder

Vores Egedals annoncører

Loader…