Egedal Frivillighedsstafetten sætter spot på de mange frivillige i Egedal, som på hver deres måde byder ind til fællesskabet.
Vores Egedal ønsker at at sætte fokus på alt hvad frivillige kræfter løfter og skaber af værdi i lokalsamfundet, og forhåbentlig også inspirere andre til at engagere sig i lokale initiativer og frivilligt arbejde.
Denne gang har vi inviteret Henriette Thirup-Bielefeldt i den varme stol. Henriette er medstifter af Egedal Affaldshelte.
Hvorfor har du valgt at være frivillig?
Jeg har ikke tænkt over det som værende et valg. I min familie har vi altid lavet frivilligt arbejde og jeg tror egentligt mere jeg ser det som et fællesskab og en interesse.
Hvad består dit frivillige arbejde i – hvilke opgaver udfører du?
Jeg er sammen med Susan, medstifter af Egedal Affaldshelte. Vi deler alle opgaverne imellem os. Først og fremmest samler vi affald henkastet i naturen i Egedal, dernæst planlægger vi events, kontakter mulige sponsorer og laver opslag på vores FB side – for at sprede budskabet om vores initiativ, besvarer beskeder fra borgere der er nysgerrige på Egedal Affaldshelte og hjælper nye helte godt i gang blandt andet ved at uddele start kit.
Jeg tager mig mest af det administrative. Til gengæld er Susan meget mere aktiv i Egedals natur. Vi har et godt makkerskab og supplerer hinanden godt i de opgaver vi har. Vi har også en lille hjælper – min yngste datter Lilje. Hun har været med lige fra starten og hjemme hos os kan det lige så godt være hende, der spørger mig om vi skal gå en affaldstur, som det kan være mig, der spørger hende.
Er der kompetencer du har fået som frivillig, som du kan bruge professionelt?
Det er mange år siden jeg startede som frivillig. Det må næsten være, da jeg som ganske ung hjalp med at dele flyers og morgenbrød ud, når der var valg samt i Stenløse Boldklub, hvor jeg har stået i “kiosken” i Stenløse Hallen på Lærkeskolen, når der var indendørs fodboldstævner. Da jeg gik på Handelsskolen, tilbage i slutningen af 90´erne, var jeg spejderleder, hvor jeg sammen med 2 jævnaldrende havde børnene med på lejrture op til 1 uges varighed – det var et stort ansvar som 18-20 årig at have 12-15 af de yngste spejderbørn (micro og mini) med på ture. Noget af det jeg har fået i min kompetence-kuffert er at være udadvendt, tålmodig, struktureret og arbejdsom.
Vil du anbefale andre at blive frivillig – og hvorfor/hvorfor ikke?
Ja absolut. Det er sjovt og man gør en forskel. Der er virkeligt brug for de frivillige kræfter og behovet for frivillige hænder bliver kun større med tiden. I frivilligheden er der plads til alle, uanset hvad man kan bidrage med, og det er jeg kæmpe fan af.
Hvordan bliver man frivillig hos jer – Har I brug for flere kræfter?
Man sender os en besked via Facebooksiden. Så pakker vi et startkit med vores flotte vest med logo på (for sikkerhedens og synlighedens skyld), sække, gribetang, handsker, klistermærker og visitkort.
Ja tak, vi vil meget gerne have flere affaldshelte. Det er både bekymrende og helt ufatteligt, hvor meget henkastet affald der er i vores smukke natur. Det tager ikke lang tid at fylde en sæk og kommer man igen det samme sted måneden efter, kan man fylde en ny. (Selvfølgeligt ville vi foretrække at det slet ikke var nødvendigt med affaldsheltene).
Hvilke udfordringer ser du som frivillig?
I forbindelse med Egedal Affaldshelte ser jeg indtil videre ikke nogle udfordringer, men jeg forestiller mig at det på sigt kan blive en udfordring at holde folk til ilden og få sponsorstøtte nok til at kunne fortsætte med at dele startkit ud til nye helte.
Hvilken lokal Egedal forening/arrangement er du nysgerrig på at høre mere om – hvem vil du sende stafetten videre til?
Jeg vil gerne sende stafetten videre til A6 – vores elitesvømmer hold. Det er helt vildt så mange frivillige der skal bruges hver gang der er et stævne. Blandt andet skal der stå en person ved hver eneste bane, i hver ende af banen. Jeg er meget imponeret over deres store set up. Et andet godt bud er DUI leg og virke. Jeg er imponeret over deres engagement og det er tydeligt at mærke på de frivillige at de virkeligt brænder for at give børn og familie gode oplevelser. Der er højt til loftet, rummelighed og plads til alle.
Fakta om foreningen/fællesskabet:
Susan og jeg kendte ikke hinanden inden vi startede Egedal Affaldshelte.
I foråret 2021, kommenterede vi begge 2 på et opslag vedr. affald i naturen og fik i den forbindelse kontakt. Vi blev enige om at forsøge at stable noget på benene her i Egedal.
Den 25. maj 2021 var vi klar til at gå i luften med vores Facebookside. Heldigvis er vi blevet taget rigtigt godt imod. Inden vi kom så langt fik vi hjælp fra andre gode kræfter, så vi kunne komme godt fra start.
Egedal Affaldshelte er ca. 50 affaldshelte og har 542 følgere på Facebooksiden.
At samle affald i naturen er nærmest terapeutisk. Hvis man går alene, kan man koble helt fra og give hovedet ro. Går man med andre, er der hyggesnak og før man ved af det, har man fyldt en sæk. Jeg elsker når der er børn med, for det er så vigtigt at vi får lært vores børn ikke at smide affald i naturen. Jeg ville lyve hvis jeg ikke sagde at det giver en enorm selvtilfredshed , når jeg efterfølgende ser på den strækning hvor jeg har været, når den fyldte sæk tippes ind via Tip Egedal. Det er simpelthen godt for den mentale sundhed at være affaldshelt. Og så er jeg sikker på at Susan ville sige; “Husk at skrive vi er vilde med, når folk hilser og dytter” – og hun har fuldstændigt ret! 🙂
Vil du vide mere om Egedal Affaldshelte eller kunne du tænke dig at blive en del af dem, så læs mere på deres Facebookside: https://www.facebook.com/profile.php?id=100068650569610

Egedal Affaldshelte