Vores Egedal har sat gang i en ny serie af historier. Egedal Frivillighedsstafetten sætter spot på de mange frivillige i Egedal, som på hver deres måde byder ind til fællesskabet.
Vores Egedal ønsker at at sætte fokus på alt hvad frivillige kræfter løfter og skaber af værdi i lokalsamfundet, og forhåbentlig også inspirere andre til at engagere sig i lokale initiativer og frivilligt arbejde.
Denne gang har vi inviteret Leif Sudergaard i den varme stol. Leif er formand for Kildeholm Orienteringsklub.
Hvorfor har du valgt at være frivillig i Kildeholm Orienteringsklub?
Jeg har vist aldrig ‘valgt’ at være frivillig. Det er bare noget, der sker. Når jeg deltager i noget, er det ligesom en naturlig ting også at bidrage. Jeg har vist aldrig været med i en forening uden også at være frivillig på en eller anden måde. Da jeg startede med at løbe i Kildeholm Orienteringsklub, kom jeg meget hurtigt til at være med til at lave små træningsløb. Og kort tid efter fandt jeg mig selv i bestyrelsen. Det var helt naturligt for mig at tage del i opgaverne sammen med dem, der havde stået for tingene i mange år. Nu er det også en fornøjelse at opleve, hvordan vi har fået et generationsskifte i gang i klubben, hvor nye frivillige træder til og er med til at videreføre klubbens aktiviteter og traditioner og måske især være med til at starte nye op.
Hvad består dit frivillige arbejde i – hvilke opgaver udfører du?
Jeg er formand for klubben og har i den forbindelse administrative opgaver med koordination af klubbens og bestyrelsens opgaver og aktiviteter. Jeg arbejder i bestyrelsen meget med udbredelse af kendskabet til klubben og tiltrækning af nye medlemmer. For nogle år siden startede vi vores Familie- og Motionsorientering arrangementer op. Det er et koncept, hvor familier og motionister kan komme og prøve orienteringsløb. Dem er jeg fortsat tovholder for. En anden opgave, som jeg varetager er at tegne og opdatere kort over vores skove.
Er der kompetencer du har fået som frivillig, som du kan bruge professionelt?
Det jeg typisk fremhæver, som en kompetence, jeg har opnået som frivillig leder, er det at motivere. Vel at mærke det at motivere uden brug af belønning eller sanktion, som ellers er knyttet til mange professionelle lederroller. Jeg har også lært at eksemplets magt er stor. Du må gå forrest som leder.
Vil du anbefale andre at blive frivillig – og hvorfor/hvorfor ikke?
Selvfølgelig. At være frivillig giver naturligvis arbejde, men det skaber også kontakter og netværk. Du møder folk som sætter pris på din indsats. Du er med til at skabe et vedkommende og nærværende lokalsamfund. Et sammenhold, hvor ikke alt gøres op i penge, men hvor samværet og fællesskabet er bærende.
Hvordan bliver man frivillig sammen med dig?
En god måde at møde os på er at dukke op til vores Familie- og Motionsorientering. Her kan man få en snak med klubbens medlemmer og bestyrelsen, som altid er repræsenteret. Så kan man jo lige prøve sporten, hvis man ikke har prøvet det før. Man kan også slet og ret melde sig ind i klubben ved at henvende sig til bestyrelsen. Og så er det jo bare at række hånden op, når det efterlyses hjælpere til aktiviteterne.
Hvilke udfordringer ser du som frivillig?
Det offentlige bureaukrati er vokset gennem tiden. Der er mange ting, som jeg føler er blevet mere besværligt og tidskrævende. Tid, som går fra de sportslige og sociale aktiviteter i foreningen.
Ellers er det vist de samme udfordringer, som altid har været der så som tiltrækning og fastholdelse af medlemmerne i en verden med en overflod af tilbud både kommercielle og frivillige.
Kildeholm Orienteringsklub har p.t. 56 aktive medlemmer i alderen 3 – 84 år ligeligt mellem piger/drenge eller dame/herre. Det seneste nye tiltag i klubben er træning for børn i alderen fra 3-4 år og op. De voksne løbere træner i forskellige træningssamarbejder, vi har med andre klubber i Nordsjælland. Disse træningssamarbejder byder på alt fra begynder- til elitetræning. Desuden deltager vi løbende henover året i diverse stævner og åbne løbe. Vores klublokaler ligger på Skyhøj (10. klasse centeret) ved Ølstykke, men mest af alt mødes vi i skoven.
Læs mere på hjemmesiden: https://www.kildeholm-ok.dk

Arkivfoto fra familieorientering. Foto: Leif Sudergaard