Egedal Frivillighedsstafetten sætter spot på de mange frivillige i Egedal, som på hver deres måde byder ind til fællesskabet.
Vores Egedal ønsker at at sætte fokus på alt hvad frivillige kræfter løfter og skaber af værdi i lokalsamfundet, og forhåbentlig også inspirere andre til at engagere sig i lokale initiativer og frivilligt arbejde.

Hyttetur med tema Middelalder.
Denne gang har vi inviteret Joachim Lærke Lyager i den varme stol. Joachim er bestyrelsesmedlem og frivillig i DUI-LEG og VIRKE Ølstykke afdeling (har tidligere været formand i 12 år)
Hvorfor har du valgt at være frivillig?
Det er længere historie. 😊
Præcis en måned efter jeg blev født, den 1. marts i 1973 stiftede min far en afdeling af DUI-LEG og VIRKE i Munkebo på Fyn. DUI-LEG og VIRKE er en landsdækkende børne- og ungdomsorganisation, men aktiviteter for hele familien. Så gennem hele min barndom, har jeg fået en masse fantastiske oplevelser og venner i DUI-LEG og VIRKE. Allerede da jeg var kun 14 år i 1987, blive jeg frivillig og fik stille og rolig mere og mere ansvar. Det gjorde jeg fordi jeg som frivillig fik indflydelse på de aktiviteter vi tilbød og samtidig kunne jeg deltage i en masse spændende kurser og derved få nye kompetencer inden for mine interesser.
Siden jeg blev frivillig, har jeg haft mange forskellige ansvarsområder og jeg har siddet i bestyrelsen i 7 forskellige DUI-afdelinger. 2 af afdelingerne har jeg sågar været med til at stifte helt fra bunden. I bestyrelserne har jeg haft stort set alle poster, jeg har f.eks. både være mening bestyrelsesmedlem, kasserer og formand. Derudover har jeg også haft forskellige andre tillidsposter i DUI bl.a. har jeg i en årrække siddet i DUIs landsdækkende hovedbestyrelse.
Det der giver mig en masse god energi, er når man medvirker til at udvikle en lokal forening. Samtidig får man en masse igen, i form af nye venskaber, oplevelser og fællesskaber. Så for mig, er det at være frivillig blevet en livsstil.
Da jeg i 2006 flyttede til Ølstykke, var jeg med i DUI-LEG og VIRKE på Østerbro. Men jeg synes at der manglede en lokal afdeling her i Ølstykke. Så sammen med 5 andre DUIere, der også var flyttet til Ølstykke, stiftede vi en lokal afdeling i Ølstykke i 2008. I øvrigt samme år jeg selv fik en søn.
Vi fik hurtigt en god forening med masser familieaktiviteter godt i gang. Samtidig oplevede jeg, at jeg efter stiftelsen meget hurtigt følte mig meget mere lokal forankret. Jeg følte, at jeg nu bidrog aktivt til lokalsamfundet. Så jeg vil derfor klart anbefale, at alle der flytter til et nyt sted, finder en lokal forening de kan blive frivillig i. Det er en rigtig god måde at blive lokal forankret på og samtidig får man hurtigt et godt netværk.
Frem til år 2020 var jeg formand for DUI-LEG og VIRKE i Ølstykke. I dag er jeg blot medlem af bestyrelsen, men jeg bidrager stadig med mange ting.
Hvad består dit frivillige arbejde i – hvilke opgaver udfører du?
Fordelen ved frivilligt arbejde er, at man selv kan være med til at bestemme hvad man har lyst til at lave. Jeg har altid haft stor interesse for PR og grafiske opgaver. Så det er kun naturligt, at det også er mine primære ansvarsområder i dag. Jeg står bl.a. for vores hjemmeside og vores facebook, for at tage billede og video af vores aktiviteter, for at lave PR og markedsføring. Men jeg står også for at rykke for kontingent og for at melde folk ind og ud af foreningen. Når vi afholder større arrangementer, hjælper vi naturligvis også hinanden med at afvikle aktiviteten. Vi har lavet rigtig mange aktiviteter. Også åbne aktiviteter der ikke kun var for vores medlemmer. F.eks. har vi i en årrække arrangeret Store Cykeldag, hvor op til 250 cyklede med, vi har en del gang afholde lille grundlovsdag hvor op til 350 børnehavebørn havde en sjov dag og vi har afholdt flere sommerdiskoteker med op til 75 børn. I øjeblikket har jeg i forbindelse med vores Brætspilsfestival et større ansvar, da jeg er medlem af styregruppen. Her har jeg ved bl.a. også ansvaret for PR og markedsføring, som indbefatter festivalens hjemmeside og facebookside, jeg har ansvaret at skaffe sponsorgaver til præmier og for at tage billeder og video under festivalen.
Er der kompetencer du har fået som frivillig, som du kan bruge professionelt?
Som frivillig får man en masse god viden og egenskaber. Så jeg har helt bestemt fået en masse kompetencer, jeg også kan bruger professionelt. Alene den selvtillid man opbygger når man har succes med en aktivitet eller opgave som frivillig, kan man jo direkte tage med sig på arbejde og bygge videre på. Desuden har jeg efterhånden skrevet en masse ansøgninger og pressemeddelelser, og er derfor blevet meget bedre til at formulere mig på skrift. Det har jeg f.eks. haft meget gavn af på mit arbejde. Min tekniske viden fra opbygning af hjemmesider og facebook har jeg også kunne bruge på mit arbejde.
Jeg har sågar som formand, anbefalet en af mine frivillige, da jeg blev ringet op i forbindelse med ansættelse af en pædagogmedhjælper i en børnehave. Og hun fik jobbet.
Vil du anbefale andre at blive frivillig – og hvorfor/hvorfor ikke?
Ja, det vil jeg helt klart anbefale at man gør. Man bliver lokalforankret, hvis man ikke allerede er det og man er med til at udvikle lokalsamfundet. Man kommer ind i et fællesskab og bliver en del af ”et team”. Ofte så laves der også særlige arrangementer kun for de frivillige, for at anerkende det arbejde man ligger i foreningen. Desuden bestemmer som udgangspunkt selv hvor meget arbejde man ligger og får gode kompetencer der kan bruges andre steder. Sidst men ikke mindst, så får man en masse gode oplevelser.
Hvordan bliver man frivillig hos jer – Har I brug for flere kræfter?
Vi kan altid bruge flere frivillige. Alle vores aktiviteter er nemlig drives udelukkende af frivillige, så jo flere vi er, jo flere aktiviteter kan vi også tilbyde. Hvis man ønsker at være frivillig hos os, skal man blot kontakte os. Så tager vi en god snak om hvad vi som forening kan tilbyde den frivillige og hvilke ønsker, kompetencer og interesser man selv kommer med og hvordan det kan bidrage til foreningens virke. Hos os er der som udgangspunkt ingen minimumskrav, man skal bare gøre en forskel i foreningen. Men vi udvikler hele tiden foreningen i takt med de frivillige der er med. Så skulle man ønske at opstarte en aktivitet vi ikke allerede har, ser vi naturligvis meget positivt på det og vi hjælper også meget gerne med at finde midler til opstart m.v.
Hvilke udfordringer ser du som frivillig?
Hos os har vi en stor udforing i, at langt de fleste frivillige ”blot” ønsker at hjælpe til ved en aktivitet. Vi mangler flere der også ønsker at have ansvaret for aktiviteterne.
Fakta om foreningen:
DUI-LEG og VIRKE er en landsdækkende børne- og familieorganisation, hvor familien kan have det sjovt sammen eller hver for sig. Ønsker man at tilbringe mere tid sammen med sin familie i glade, hyggelige og kreative omgivelser, er DUI det helt rigtige sted. Udover vores faste ugentlige aktiviteter har vi også en masse weekendture, lejre og arrangementer som man kan deltage i hvis man skulle havde lyst.
Foreningen drives udelukkende af frivillige medarbejdere, der lægger mange kræfter i at skabe gode og trygge rammer for vores aktiviteter. DUI-LEG og VIRKE i Ølstykke blev stiftet i 2008.
Følg med på de sociale medier:
Hjemmeside for DUI-LEG og VIRKE i Ølstykke: https://www.dui.dk/olstykke/
Facebook for DUI-LEG og VIRKE i Ølstykke: https://www.facebook.com/DUIolstykke
Youtube kanal for DUI-LEG og VIRKE i Ølstykke: https://www.youtube.com/@DUIere3650
Hjemmeside for Brætspilsfestivalen: https://braetspilsfestival.dk/
Facebook for Brætspilsfestivalen: https://www.facebook.com/braetspilsfestival