Egedals Perler-stafetten – Jens Jørgen Nygaard – få inspiration til spændende ture i Egedal.

Egedals Perler-stafetten – Jens Jørgen Nygaard – få inspiration til spændende ture i Egedal.

Egedals Perler-stafetten går ud på, at udbrede kendskabet til alle de skønne “perler” vi har i Egedal og dele vores kendskab til de gode steder med hinanden. Vores Egedal  vil gerne inspirere til ture i vores eget lokalområde –  og hvad er mere inspirerende end at høre andres bud på skønne steder.

Borgmester Willy Eliasen åbnede stafetten med en inspirerende beskrivelse og bud på Egedals Perler.

Willy Eliasen har sendt stafetten videre til 1. viceborgmester og formand for Kultur- og Erhvervsudvalget i Egedal Kommune, Jens Jørgen Nygaard, som har grebet stafetten og sagt ja til at dele hans bud på skønne steder med os.

Jens-Joergen-Nygaard

Her får vi Jens Jørgen Nygaards personlige bud på Egedals Perler:

Ledøje Kirke

Ledøje Kirke er måske Egedals største historiske klenodie. Det er en dobbeltkirke efter tysk forbillede – og den eneste i Norden. Den ligger højt mod vest i landsbyen og har en enestående udsigt over det flade landskab.

!cid__4A7142C9CAF49747B31840EE039E52B5@fd09

Kirken ligger lidt skævt på kirkegården. Presset op mod den vestlige kirkemur – og tæt ved naboen Brydegården. Men det har netop noget at gøre med kirkens oprindelse. En stormandsgård eller borg var tæt tilknyttet kirken og dens opførelse.

Kirken blev indviet ca. 1225. Der er sandsynlighed for, at bygherren var Grev Conrad af Regenstein ved Harzen. Han var gift med Ingerth, Knardrup stormanden Jacob Sunesens datter.  De kan have fået området i Ledøje af kongen og ladet en stormandsgård/borg opføre. Det kan dog også være den stenrige Jacob Sunesen selv, der lod opføre kirken i to etager. Jacob Sunesen var 1223-25 i bl.a. Goslar for at få Kong Valdemar Sejr frigivet fra tysk fangenskab. Her har han set den første kendte dobbeltkirke, Liebfrauenkirche, fra 1038 og ladet sig inspirere og fået en tysk bygmester til at opføre dobbeltkirken i Ledøje.

Stueetagen var for tyendet, huskarlene m.v. Overkirken var for grevens familie og gæster. Da han betalte for præst og kirke, blev gudstjenesten forrettet fra 1. sal. Via et firkantet hul mellem de to etager kunne gæsterne i stueetagen lytte og følge med i gudstjenesten. Det må have været et kosteligt syn, når grevefamilien gjorde sin entre i kirken. Dengang var der ikke kirketårn, så familien gik direkte ind i kirkerummet. Man stod op under gudstjenesten og tyendet mv. hilste høfligt på deres høje arbejdsgivere.

Det er en nydelse at gå op i tårnet og se ud mod de fire verdenshjørner. Roskilde Domkirke toner tydeligt frem mod sydvest, og man har milevidt udsyn over et meget smukt og roligt landskab.

pict3

Når jeg ser den ”lille” klokke fra ca. 1500, støbt af Oluf Kegge, får fantasien frit løb. Klokken har kimet og kimet i et væk i 1657-59, da den sejrsvante svenske hær marcherede mod København for at erobre hovedstaden, så Danmark kunne blive 100 % svensk. De ranede og ødelagde byens bygninger for at bruge tømmer og sten til deres by Carlstad på det nuværende Bellahøj. Smørums bønder gjorde oprør og dræbte mindst 10 svenske krigere. Tilbage fra den tid er de to enestående kirker, som ikke led samme grumme skæbne som bl.a. Rødovre Kirke, der lå nærmest i ruiner efter svenskernes besøg. De to stoute bygninger har været vidner til grumme ting dengang.

!cid__F26511FA3165B24CB60A393997593743@fd09

Hvideslægten har stået bag nogle af Sjællands mest imponerende kirker. Hertil hører Ledøje Kirke som med sine to selvstændige kirkerum er i absolut topklasse og altid et besøg værd. Gå op til den øverste etage ad den snoede trappe i selve kirkerummet. Den benyttede grevefamilien. Det bør enhver gæst gøre – og få fornemmelsen af at være herskab på nogle trappetrin i denne vidunderlige historiske bygning.


Edelgave

Edelgave er Egedals eneste gods og har rødder helt tilbage til middelalderen. Området blev første gang omtalt i 1446 og hed Rompe. Det var en stormandsgård med et større forsvarsanlæg. Det kan ses i dag på markerne øst for herregården. 1657-60 var svenskerne også her og ødelagde og plyndrede, hvorefter gården lå i ruiner og var forladt.

edelgave

I 1661 gav Frederik III området til rigsadmiral Henrik Bielke og hustruen Edel Ulfelt. Til hendes ære fik gården navnet Edelgave. Den nuværende hovedbygning stammer fra slutningen af 1700-tallet, da gården brændte i 1782. Den kendte arkitekt Andreas Kirkerup lod nye bygninger opføre i nyklassicistisk stil, og godset fremtræder i dag i flot stand – tro mod arkitektens oprindelige tegninger.

Edelgave er i privat eje og herregården med den smukke park er ikke offentlig tilgængelig. Men området overfor på Edelgavevej, hvor Rompe lå, er tilgængeligt for alle. Et skilt med fortidsmindesymbol viser af fra vejen.

gyngehoj

Den største oplevelse er dog at bestige den gamle bronzealderhøj, Gyngehøj, der ligger på den modsatte side af Edelgavevej. I begyndelsen af 1800-tallet blev steder fra ”hedenold” populære. De skulle bevares – men også bruges. I god romantisk stil fik godsejeren, fabrikant og generalkonsul Joann Friedrich Wilhelm Tutein, bronzealderhøjen omdannet til en høj med en sneglesti, som fører op til toppen af højen. Her var i 1800-tallet placeret en gynge, som herskabet yndede at benytte. Der blev gynget bravt, mens den smukke natur med engene mod syd blev nydt med den friske vind om ørerne. Jeg går hver gang op på højen og ærgrer mig over, at der ikke er en gynge, så jeg kan lege herskab – bare for en enkelt gangs skyld.

Jens Jørgen Nygaard
1. viceborgmester

Vi takker Jens Jørgen Nygaard for en spændende beskrivelse, og vil glæde os til at høre en ny spændende beskrivelse fra Erhard Filtenborg, som stafetten er blevet sendt videre til. Erhard Filtenborg har netop kunnet fejre 40 års jubilæum. Den konservative politiker blev i 1974 valgt ind i det daværende byråd i Ølstykke Kommune, og siden har han haft plads i byrådet gennem elleve valgperioder, hvoraf cirka halvdelen er som som 1. viceborgmester.

Glæd jer til nye perler!

 

LOKAL REKLAME

Sponsoreret indhold

Loader…
Bestil tid til service! Kom overraskelserne i forkøbet med tjek af din bil.

Bestil tid til service! Kom overraskelserne i forkøbet med tjek af din bil. 

Bremser * Udstødning * Dæk * Undervogn * Batteri * Kølesystem * Olie * Lygter * Viskerblade * Sprinklervæske.

Johnny & Jonathan fra Service Centret i Ølstykke servicerer og reparerer alle bilmærker, og du beholder naturligvis din fabriksgaranti.

Her bruges kun reservedele af original kvalitet – og du får 3 års garanti på reservedele. Service Centret har altid både lille og stort service til gode priser!

Få en service-aftale med masser af fordele!

Med service-aftalen slipper du for en stor regning. Service fordeles over alle årets 12 måneder og alle eventuelle ekstra reparationer får du 10% rabat på.

Herudover får du: Gratis pæreskift mellem service – Gratis skift af viskerblade mellem service – Gratis skift af sprinklervæske mellem service, så tit du ønske det – 10% rabat på alle reparationer udover service – 20-45% rabat på dæk og fælge – rabat på hjulskift og opbevaring – gratis synstjek og kørsel til syn.

Du kan læse mere på hjemmesiden, hvor du også kan booke tid. Følg også med på Service Centrets Facebookside, der byder på aktuelle nyheder og tilbud.

Service-Centret – Hella Service Partner
Frederiksborgvej 35
3650 Ølstykke

Tlf. 47 10 09 17 / 21 60 61 47
Mail: auto@service-centret.dk

Bestil tid på hjemmesiden Service-centret.dk

Hillestrom Top

Hillestrøm VVS er din professionelle og pålidelige partner inden for VVS og energioptimering.

Med en dybdegående brancheerfaring er vi specialiseret i en bred vifte af services, fra installation af luft-til-vand-varmepumper, fjernvarmeanlæg og radiatorer, til komplette badeværelsesrenoveringer og ombygninger – og altid med den grønne omstilling i tankerne.

Vi sætter en ære i at levere skræddersyede løsninger, der opfylder dine specifikke behov og forventninger. Med en løsningsorienteret tilgang og kundens tilfredshed i fokus, stræber vi efter at levere arbejde af højeste kvalitet, uanset om det er større renoveringsprojekter eller mindre reparationer og vedligeholdelse.

Har du brug for et uforpligtende tilbud?

Profilbillede 1 1999946164

Gå til hjemmesiden Hillestrøm VVS

God motion og vind i håret!
Det handler om cykelglæde! 

Vejen til optimal cykelglæde går via den helt rigtige cykel og det tilbehør, der passer til netop dig og den form for cykling, du ønsker. Derfor passer den samme cykelmodel slet ikke til alle.

Besøg FriBikeShop Egedal i deres store showroom med eget værksted og lade det faguddannede personale hjælpe dig.

20220810_142046

Gå til hjemmesiden FriBikeShop Egedal

DIN lokale elektriker
og el-installatør i Egedal.

Alt inden for el, tekniske installationer, video og sikring, belysning, varmepumper og solceller.

EgedalEL.dk er garant for, at dine installationer virker – hver dag.

egedalel-bil

Gå til hjemmeside Egedalel.dk

Vores Egedals Partnere

Vi har så mange fantastiske steder i Egedal

Har du besøgt nogen af disse steder?

Loader…

Fremhævede virksomheder

Vores Egedals annoncører

Loader…