Start: 8. januar 2023
13:00
Slut: 8. januar 2023
16:00

Begivenheds Mødested

Smørum Gl. Skole Smørum Bygade 35, Smørumovre

GPS: 55.735368, 12.2748086

Kom til Åbent Hus i Smørum Gamle Skole, hvor Ledøje-Smørum Historisk Forening vil stå parat til at vise rundt i skolens mange udstillinger, fx skolestuen fra 1950’erne, køkkenet og den fine stue fra 1920’erne.

Børnene er velkomne til at finde legetøj fra gamle dage ned fra hylderne i børneværelset eller til at prøve at skrive med pen og blæk i salen, hvor vi også stiller kaffe, te og saftevand frem til alle.

Man kan også gå rundt i udstillingerne på egen hånd og på sin mobil læse de gode historier om de udstillede genstande – idet der er en lang række QR-koder, som er nemme at betjene fra en almindelig mobil.

Mens man drikker kaffe, er der også mulighed for at kigge på nogle af foreningens mange udgivelser. Her kan man også få inspiration til andre spændende oplevelser i området.

Smørum Gamle Skole
Smørum Bygade 35,
2765 Smørumovre

Smørum Gamle Skole – Smørumovres første egentlige skole med egen bygning blev etableret i 1742. Fra begyndelsen var det allerede et ældre hus, man benyttede, så med tiden blev det meget nedslidt.
Omkring 1850 begyndte sogneforstanderskabet at drøfte en rigtig skolebygning. Sognerådet kunne dog ikke blive enige om at finde de nødvendige midler, så efter flere års snakken frem og tilbage tog Frederik Tutein, ejeren af Edelgave, affære. På det tidspunkt var de fleste bønder i Smørumovre fæstebønder under Edelgave.
Tutein syntes, at hans bønders børn skulle have en skolegang, og betalte, så Smørumovre igen kunne få en skole. Tutein forlangte blot,
“at begge sognene, Lidør (Ledøje) og Smørum mod betaling skulle udføre kiørselen, nemlig af mursteen, tømmer, gruus og alle andre materialers kiørsel, som udfordres til opførelse af denne bygning. Fragten af disse materialer bestemmes forud.”

Herved sikrede han, at egnens bønder også fik en ekstra indtægt af sagen. Bygningen var færdig i 1860. På gavlen mod gadekæret har borgere og bønder sat en tavle som tak.

 

Læs mere på Ledøje-Smørum Historiske Forening: https://www.lshist.dk
Priser & Billetter
Gratis
kr0,00
Kategorier
Historie
Historie