Start: 13. februar 2024
13:00
Slut: 13. februar 2024
16:00

Begivenheds Mødested

Skenkelsø Mølle Museum, Maglehøjvej 42, Ølstykke

GPS: 55.803316, 12.163115

Egedal Arkiver og Museum inviterer traditionen tro skolebørn til et hyggeligt fastelavnsarrangement på museet i forbindelse med skolernes vinterferie.

Tirsdag den 13. februar 2024 fra kl. 13 til kl. 16

Fastelavn Skenkelsø Mølle01

Der vil være mulighed for at lave sit eget fastelavnsris, inspireret af historiske modeller, der adskiller sig en smule fra de moderne varianter.

Fasten indledes også på historisk vis med et karneval, hvor museets besøgende kan udforske skabelsen af historiske masker. En anden sjov tradition er fremstillingen af gækkebreve, også kendt som bindebreve i tidligere tider, hvor afsenderen skrev med prikker, og modtageren skulle gætte, hvem afsenderen var. Deltagerne kan også deltage i “slå til potte,” en gammel fastelavnstradition, hvor en kat gemmer sig under en potte, som man skal slå i stykker. Efter anstrengelserne med at lave fastelavnsris kan børnene prøve kræfter med den gamle fastelavnsleg, hvor de bider til en bolle.

Historien om fastelavnsris går tilbage til 1700-tallet, hvor forældre plejede at give deres børn risepiskning på langfredag for at symbolisere de lidelser, Jesus gennemgik. I dag bruger vi fastelavnsris primært til at drille vores forældre og som en sød overraskelse. Fastelavn markerer begyndelsen på den periode, hvor folk tidligere skulle faste i 40 dage før påsken, og det var sidste chance for at nyde nogle søde godbidder inden fasten. Dagen kaldes også “Hvide Tirsdag,” fordi man traditionelt spiste mælkeretter og hvidt brød inden fasten begyndte. For at fejre dette vil vi servere hjemmebagte strutter til vores gæster. Strutter er korsformede bagværker, der hører særligt til fastelavnstiden. Vores eksperter i historisk madlavning, Hanne og Annemarie, har fundet spændende opskrifter på strutter og vil bage lækre brød til arrangementet.

Vidste du, at overdreven indtagelse af fastelavnsboller ikke altid er ufarligt? Den svenske konge Adolf Frederik døde i 1771 efter at have spist hele 14 fastelavnsboller!! Før det var der faktisk en veritabel ædefest.

Arrangementet arrangeres i samarbejde med Ølstykke Historiske Forening og afholdes på Skenkelsø Mølle Museum, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke.

Arrangementet er gratis og henvender sig primært til børn i alderen 6-10 år samt deres forældre og bedsteforældre.

Skenkelsø Mølle Museum i Ølstykke, Egedal Kommune

Priser & Billetter
Gratis
kr0,00