Egedals historie – spor i landskabet

I ældre stenalder var Egedal dækket af tæt lindeskov, hvilket betød, at man bosatte sig langs vandløb og søer.
Vandstanden var i oldtiden på sit højeste seks meter højere end i dag, hvilket betød, at Værebro Å dengang var en fordarm af Roskilde Fjord, hvor der var gode muligheder for jagt og fiskeri.
Med indførelsen af agerbruget for 6.000 år siden spredte bebyggelsen sig ind i landet, og dysser og jættestuer blev opført som rituelle gravhøje, der fungerede som markering af territorium. Skovene blev først ryddet i midten af bronzealderen for 3.000 år siden, og Egedal har siden da været landbrugsområde.
Bronzealderens gravhøje er fremtrædende i landskabet og kan være placeret langs gamle vejforløb. I den sene jernalder opstår der begyndende dannelser af rigdomscentre, der kan have forbindelse til en spirende central kongemagt.
Med indførelsen af kristendommen omkring år 1000 skete der store ændringer i samfundet, herunder et omfattende kirkebyggeri og grundlæggelse af klostre bl.a. i Knardrup.
I middelalderen prægede den magtfulde Hvideslægt egnen og opførelsen af flere voldsteder, hovedgårde og kirker. Bl.a. Ledøje Kirke kan sættes i forbindelse med familien.
Den tætte afstand til hovedstaden har haft betydning for Egedal, der således mærkede den svenske belejring af København i 1658 og den engelske belejring i 1807, hvor man måtte stille forsyninger til rådighed for de fremmede tropper. Som landbrugsområde tæt på hovedstaden har Egedal gennem tiderne været leverandør af varer og tjenesteydelser til København. Især efter etableringen af jernbanen mellem København og Frederikssund i 1879 blev det nemt at levere fødevarer fra landbrug og senere gartnerier såvel som byggematerialer til hovedstaden. I 1960érne og begyndelsen af 1970érne voksede befolkningen eksplosivt med omfattende parcelhusbyggeri i Ølstykke, Stenløse og Smørumnedre. Befolkningen voksede på få år fra 7.000 til 33.000 indbyggere – dette var en del af “fingerplanen”, hvor Storkøbenhavn udviklede sig langs S-togsnettet med grønne kiler mellem de bebyggede områder.

Du kan blive meget klogere på Egedals historie i bogen “Oplev Egedal – en kulturhistorisk guide” – hvor denne beskrivelse kan findes. 

Bogen er udgivet af Egedal Arkiver og Museum.

LOKAL REKLAME

Sponsoreret indhold

Loader…

Hillestrom Top

Hillestrøm VVS er din professionelle og pålidelige partner inden for VVS og energioptimering.

Med en dybdegående brancheerfaring er vi specialiseret i en bred vifte af services, fra installation af luft-til-vand-varmepumper, fjernvarmeanlæg og radiatorer, til komplette badeværelsesrenoveringer og ombygninger – og altid med den grønne omstilling i tankerne.

Vi sætter en ære i at levere skræddersyede løsninger, der opfylder dine specifikke behov og forventninger. Med en løsningsorienteret tilgang og kundens tilfredshed i fokus, stræber vi efter at levere arbejde af højeste kvalitet, uanset om det er større renoveringsprojekter eller mindre reparationer og vedligeholdelse.

Har du brug for et uforpligtende tilbud?

Profilbillede 1 1999946164

Gå til hjemmesiden Hillestrøm VVS

God motion og vind i håret!
Det handler om cykelglæde! 

Vejen til optimal cykelglæde går via den helt rigtige cykel og det tilbehør, der passer til netop dig og den form for cykling, du ønsker. Derfor passer den samme cykelmodel slet ikke til alle.

Besøg FriBikeShop Egedal i deres store showroom med eget værksted og lade det faguddannede personale hjælpe dig.

20220810_142046

Gå til hjemmesiden FriBikeShop Egedal

DIN lokale elektriker
og el-installatør i Egedal.

Alt inden for el, tekniske installationer, video og sikring, belysning, varmepumper og solceller.

EgedalEL.dk er garant for, at dine installationer virker – hver dag.

egedalel-bil

Gå til hjemmeside Egedalel.dk

Bestil tid til service! Kom overraskelserne i forkøbet med tjek af din bil.

Bestil tid til service! Kom overraskelserne i forkøbet med tjek af din bil. 

Bremser * Udstødning * Dæk * Undervogn * Batteri * Kølesystem * Olie * Lygter * Viskerblade * Sprinklervæske.

Johnny & Jonathan fra Service Centret i Ølstykke servicerer og reparerer alle bilmærker, og du beholder naturligvis din fabriksgaranti.

Her bruges kun reservedele af original kvalitet – og du får 3 års garanti på reservedele. Service Centret har altid både lille og stort service til gode priser!

Få en service-aftale med masser af fordele!

Med service-aftalen slipper du for en stor regning. Service fordeles over alle årets 12 måneder og alle eventuelle ekstra reparationer får du 10% rabat på.

Herudover får du: Gratis pæreskift mellem service – Gratis skift af viskerblade mellem service – Gratis skift af sprinklervæske mellem service, så tit du ønske det – 10% rabat på alle reparationer udover service – 20-45% rabat på dæk og fælge – rabat på hjulskift og opbevaring – gratis synstjek og kørsel til syn.

Du kan læse mere på hjemmesiden, hvor du også kan booke tid. Følg også med på Service Centrets Facebookside, der byder på aktuelle nyheder og tilbud.

Service-Centret – Hella Service Partner
Frederiksborgvej 35
3650 Ølstykke

Tlf. 47 10 09 17 / 21 60 61 47
Mail: auto@service-centret.dk

Bestil tid på hjemmesiden Service-centret.dk

Vores Egedals Partnere

Vi har så mange fantastiske steder i Egedal

Har du besøgt nogen af disse steder?

Loader…

Fremhævede virksomheder

Vores Egedals annoncører

Loader…