I ældre stenalder var Egedal dækket af tæt lindeskov, hvilket betød, at man bosatte sig langs vandløb og søer.
Vandstanden var i oldtiden på sit højeste seks meter højere end i dag, hvilket betød, at Værebro Å dengang var en fordarm af Roskilde Fjord, hvor der var gode muligheder for jagt og fiskeri.
Med indførelsen af agerbruget for 6.000 år siden spredte bebyggelsen sig ind i landet, og dysser og jættestuer blev opført som rituelle gravhøje, der fungerede som markering af territorium. Skovene blev først ryddet i midten af bronzealderen for 3.000 år siden, og Egedal har siden da været landbrugsområde.
Bronzealderens gravhøje er fremtrædende i landskabet og kan være placeret langs gamle vejforløb. I den sene jernalder opstår der begyndende dannelser af rigdomscentre, der kan have forbindelse til en spirende central kongemagt.
Med indførelsen af kristendommen omkring år 1000 skete der store ændringer i samfundet, herunder et omfattende kirkebyggeri og grundlæggelse af klostre bl.a. i Knardrup.
I middelalderen prægede den magtfulde Hvideslægt egnen og opførelsen af flere voldsteder, hovedgårde og kirker. Bl.a. Ledøje Kirke kan sættes i forbindelse med familien.
Den tætte afstand til hovedstaden har haft betydning for Egedal, der således mærkede den svenske belejring af København i 1658 og den engelske belejring i 1807, hvor man måtte stille forsyninger til rådighed for de fremmede tropper. Som landbrugsområde tæt på hovedstaden har Egedal gennem tiderne været leverandør af varer og tjenesteydelser til København. Især efter etableringen af jernbanen mellem København og Frederikssund i 1879 blev det nemt at levere fødevarer fra landbrug og senere gartnerier såvel som byggematerialer til hovedstaden. I 1960érne og begyndelsen af 1970érne voksede befolkningen eksplosivt med omfattende parcelhusbyggeri i Ølstykke, Stenløse og Smørumnedre. Befolkningen voksede på få år fra 7.000 til 33.000 indbyggere – dette var en del af “fingerplanen”, hvor Storkøbenhavn udviklede sig langs S-togsnettet med grønne kiler mellem de bebyggede områder.
Du kan blive meget klogere på Egedals historie i bogen “Oplev Egedal – en kulturhistorisk guide” – hvor denne beskrivelse kan findes.
Bogen er udgivet af Egedal Arkiver og Museum.