Historisk festival om Svenskeslaget i Smørum søndag d. 29. maj 2016

Historisk festival om Svenskeslaget i Smørum søndag d. 29. maj 2016

Egedal Kommune inviterer til historisk festival. Modige musketerer, luntebøsser med sortkrudt, fornøjeligt lutspil, håndbrygget øl, flotte dragter, barske historier, snaphaner, renæssancemusik, kanonsalutter.
Når Egedal Kommune søndag den 29. maj indleder den femte udgave af den folkelige renæssancefestival ‘ Svenske Slaget i Smørum’, sker det med en fredsommelig gudstjeneste i Smørum Kirke kl. 10.30. Men freden varer ikke længe, når tiden skrues tilbage til 1659.

Allerede ved middagstid marcherer et vaskeægte regiment svenske soldater – bestående af Skånes Caroliner og The Armoury – ind på festivalpladsen bag Smørum Kulturhus – og så går det ellers løs med kanonsalutter, renæssancemusik, fægteskole, rollespilsakademi og ikke mindst selve Svenske Slaget, hvor raske drenge og piger kan lege, at de er de modige bønder fra Smørum. I 1659 nedkæmpede bønderne nogle grumme svenske lejesoldater, som hærgede og plyndrede under kong Karl Gustavs belejring af København.

Foto: Finn Jørgensen/Egedal Kommune

Foto: Finn Jørgensen/Egedal Kommune


 

Ekstra eksplosiv festival

I år bliver festivalen ekstra eksplosiv. Svenskernes storm på København samme år bliver nemlig genoplivet i en vaskeægte kampscene, hvor Hjemmeværnet med pyroteknik hjælper til med at lave livagtige bombardementer.
– I år har vi valgt at formidle en af de helt store historiske begivenheder – Stormen på København – som var kulminationen på 30.000 soldaters lange belejring af hovedstaden. Det var i denne belejrede periode, at en gruppe svenske lejesoldater tog ud fra lejren i Brønshøj for at plyndre – og blev slået ned af de modige bønder fra Smørum, forklarer arkiv- og museumsleder Rolf Kjær-Hansen, der ser frem til at åbne jubilæumsudgaven af 1600-festivalen:

Foto: Finn Jørgensen/Egedal Kommune

Foto: Finn Jørgensen/Egedal Kommune

Børn bliver riddere af Egedal

– Det er uden tvivl den mest ambitiøse festival til dato, hvor vi virkelig skruer op for både dramaturgi og aktiviteter for hele børnefamilien.  I år kan alle raske drenge og piger blive riddere af Egedal med ret til at få fremstillet eget våbenskjold, men der er også lagt op til en masse fornøjelig renæssancemusik, lutspil og kædedans, der vil gøre sig godt mens man måske nyder sin medbragte picnic eller en håndbrygget øl og lidt helstegt gris, siger Rolf Kjær-Hansen.

Tid og sted:

Der er gratis adgang til festivalen søndag den 29. maj, der indledes med gudstjeneste i Smørum Kirke kl. 10.30. Festivalpladsen bag Smørum Kulturhus åbner kl. 11.30 og lukker kl. 16.00.
Find programmet for dagen her.
Adressen er: Smørum Kulturhus, Flodvej 68, 2765 Smørum.

Fakta om krigene, Svenske Slaget og Stormen på København 

Karl Gustav-krigene mellem Danmark-Norge og Sverige finder sted i perioden 1657-1660.

I 1658 belejrer den svenske konge Karl Gustav og hans 30.000 mand København. Det sker fra en kæmpelejr kaldet ‘Carlstad’ ved Brønshøj Torv.

Med hjælp fra blandt andre frihedskæmperen Svend Gønge bliver stormen på København afværget den 10. februar 1659.

I oktober 1659 nedkæmper bønder fra Smørum 10 svenske lejesoldater, der havde udplyndret området.

Lejesoldaterne bliver begravet på det sted i Smørum tæt på festivalpladsen, hvor der i dag er rejst en mindesten med inskriptionen: ‘Her ligger 10 svenske krigere som faldt for Smørum bønders haand ∙ 1659’. 

Foto: Finn Jørgensen / Egedal Kommune

Foto: Finn Jørgensen / Egedal Kommune

 
 

Lokalnyt

Nyt fra kalenderguiden

Nyt fra Turguiden

Nyt fra Virksomhedsguiden

Nyt fra Madguiden

Nyt fra Shoppingguiden

Nyt fra Fritidsguiden