“Når jeg lige får det bedre, så kan jeg komme i skole igen”

12-årige Valdemar fra Smørum har leukæmi men får styrke og mod fra sin skoleklasse, som deltager i Stafet for Livet for ham. De kalder sig Team Løvehjerte.

Stafet for livet egedal, egedal
Kæmperne fra tidligere år

Lørdag den 9. juni er der endnu engang Stafet for Livet ved Smørum Kulturhus. I 24 timer kan man løbe, gå, hinke, køre i klapvogn, eller hvad man nu vil – bare holdstafetten er på banen uafbrudt – og derved støtte Kræftens Bekæmpelse.

Deltagerne er de såkaldte fightere, som selv har eller har bekæmpet cancer, med deres hold, ligesom der deltager både løbe- og idrætsforeninger, spejdere og andet godtfolk. Og så er der en 5. klasse på Balsmoseskolen i Smørum. Det er Valdemars klasse, og de er alle 11-12 år gamle, ligesom Valdemar selv. Klassen vil gå i stafetten sammen med Valdemar og bruge dagen til sammenhold og hygge. Holdet hedder Team Løvehjerte.

Verden ramlede
Valdemar blev diagnosticeret med leukæmi i maj 2017 – og så ”ramlede verden,” fortæller hans mor, Lena Cimarosti. Sygdommen blev en katalysator for store forandringer i familien, som også tæller en storebror, en lillesøster og far Daniel. ”Men vi har valgt at melde klart ud til familie, venner og omgivende netværk om, hvad der sker, hvorfor det sker, og at det gør ondt ind imellem.”

De er slet ikke i tvivl om, at fuld åbenhed omkring sygdommen og behandlingsforløbet har været den helt rigtige beslutning. Den har bidraget til, at de er blevet mødt med støtte og forståelse. Familien er overvældet over den store omsorg, som Valdemars klassekammerater og deres, forældre, lærere og skolen har vist dem.

Et stærkt fællesskab
Det var forældrene i klassen, som straks iværksatte en madordning, da alting så sortest ud. Og det er Valdemars klassekammerater, som henter ham for at køre til badminton og afleverer ham igen efter træning. De sender Valdemar en sms om morgenen, hvis han skal huske noget, og de besøger ham på hospitalet.

Skolen tilbyder eneundervisning, når Valdemar har brug for det, og klasselæreren sørger for at holde Valdemar og familien tæt på klassen og livet i skolen med sms’er, opringninger og opdaterede ugesedler. På alle måder oplever familien, at Valdemar – og de – er tænkt ind som en del af fællesskabet.

Skolen er et fristed
Valdemar er nu næsten halvvejs gennem behandlingsforløbet på 2 1/2 år med mange og krævende kemobehandlinger, men opbakningen giver ham modet til at holde ud; båndet til vennerne er kun blevet stærkere gennem det seneste år. Skolen er blevet et fristed for Valdemar, når behandlingerne har været hårde og langtrukne: “Når jeg lige får det bedre, så kan jeg komme i skole igen,” ynder han at sige.

I klassen glæder de sig til at gå Stafet for Livet sammen med Valdemar, hans familie og venner. Indtil da bruger de timerne i billedkunst på at tegne poser til den stemningsfulde lysceremoni, der som en del af stafetten afholdes lørdag aften ved Smørum Kulturhus. Og så vil de selvfølgelig også lave et flot banner til Team Løvehjertes telt.

Mere information om Stafet for Livet og tilmelding på www.stafetforlivet.dk/stafet/egedal