Oplev far og datter i dokumentar-teater om misbrug

Ultimatum.
Foto: Mie Neel

Det er mere end femten år siden, at Henrik Halby stoppede sit misbrug af alkohol og hårde stoffer. En afhængighed der ødelagde, ikke bare en voksen mand, men en familie og relationer til venner og kollegaer. Med flere selvmordsforsøg kunne historien være endt brat, hvis ikke det var for et brev fra hans egen datter.

Den 2. oktober går far og datter Henrik og Julie Halby sammen på scenen i Smørum Kulturhus, for at fortælle den hudløst ærlige beretning om et liv og en familie, der næsten gik i stykker. Men også en familie, der har fundet livet og hinanden igen.
Far og datter har opført stykket 90 gange siden det i 2013 havde premiere ved Holbæk Teater. I dag arbejder Henrik Halby som misbrugsterapeut.

Viden og motivation er vigtig

Julie Halby deler desværre historie med mange andre børn i Danmark. Sundhedsstyrelsen skønner, at ca. 122.000 børn vokser op i en familie med et alkoholproblem og at ca. 1/3 af danskerne har et menneske med et alkoholproblem i familien – enten i kernefamilien eller blandt andre familiemedlemmer.

– I Egedal Rusmiddelteam møder vi nogen af de familier, hvor pårørende har givet et familiemedlem et ultimatum. Men desværre er mange længe om at søge hjælp og det kan få store konsekvenser. I misbrugets kølvand ser vi ofte skilsmisser, mistet job, splittelse i familien og en problematisk hverdag med dårlige samvittighed, vrede og skuffelser. Vi tilbyder anonym rådgivning og behandling og vi har et ønske om, at langt flere får den hjælp før problemer bliver alt for store. Viden og motivation er vigtigt og det er derfor vi har inviteret teatret til Egedal, fortæller Søren Hvid Karsten, afdelingsleder for Egedal Rusmiddelteam.

Bryde tabu

Teater Ultimatum har tidligere været på besøg i Egedal og inspireret både kommunens medarbejdere og borgere.

– Det er så vigtigt at så mange som muligt erkender at afhængighed af alkohol og stoffer også er problemer, der trives i en pæn kommune som Egedal. Statistikken siger at alle må kende en der har et misbrug, men det er sjældent noget man snakker om. Teater Ultimatum bringer det tabu helt frem. At snakke om det er første skridt på vejen mod at få hjælp. Og hjælper man én ud af afhængighed er der et helt bagland rundt om personen, der også lettes. Det er vigtig forebyggende indsats, fortæller Vicky Holst Rasmussen, formand for Social og Sundhedsudvalget.

Efter forestillingen vil der være mulighed for at stille spørgsmål til Henrik og Julie Halby.

Fakta

Teater Ultimatum vises den 2. oktober 2018 kl. 18.30 i Smørum Kulturhus.

Gratis Entre. Begrænset antal billetter. Bestil billetter (senest 25. september) via mail: Egedal.Rusmiddelteam@egekom.dk, skriv “Ultimatum” i emnefeltet og hvor mange antal billetter du ønsker.