Ingen jul uden den traditionelle julebagning! Her er et par af de klassiske opskrifter på skønne og velsmagende julesmåkager.
Opskrift på klassiske pebernødder:
Denne opskrift giver ca. 120 pebernødder
Ingredienser:
250 gram hvedemel
0,25 tsk. Hjortetaksalt
0,5 tsk. stødt kanel
0,5 tks. peber
0,5 tsk. stødt ingefær
0,5 tsk. stødt nelliker
100 gram smør
175 gram sukker
1 æg
2 spsk. piskefløde
Sådan gør du:
Start med at opvarme ovnen ved 180 grader.
Mel, hjortetaksalt og krydderier blandes sammen. Fast, koldt smør eller margarine hakkes i.
Sukker og æg røres til æggesnaps, hvorifløden blandes. Melet samles med æggesnapsen, og dejen æltes godt sammen. Dejen trilles i fingertykke stænger, der skæres i små stykker og trilles til kugler.
Bages i forvarmet ovn 10-15 minutter ved 180 grader C. alm. ovn
Dejen er fryseegnet
Opskrift på lækre vanillekranse
40 stk.
Forberedelsestid: 40 minutter
Ingredienser
175 g sukker
1 vaniljestang
200 g blødt smør
1 æg
250 g hvedemel
75 g mandelmel
Fremgangsmåde
Vanillestangen flækkes og vanillekornenes skrabes ud.
Bland sukker, smør, mel og mandelmel sammen i en skål.
Tilsæt æg for at samle dejen til en blød masse.
Kom massen op i en sprøjtepose med mellem-str. stjernetylle.
Sprøjt vaniljemassen ud i små kranse på en bageplade med bagepapir. Der skal være ca. 4 cm mellemrum, da de flyder ud.
Bag kransene ved 200 grader til de er let gyldne – cirka 6 minutter.
Afkøles på en bagerist.
Velbekomme!
Også lækre brunkager er et hit i det danske julekøkken.
Her får du opskriften på brunkager:
Denne opskrift giver ca. 200 stk. brunkager
Ingredienser:
300 gram smør
250 gram brun farin
250 gram mørk sirup
5 tsk. stødt kanel
2,5 tsk. stødt nelliker
0,5 tsk. potaske
625 gram hvedemel
50 gram smuttede mandler
50 gram pomeransskal
50 gram sukat
Sådan gør du:
Kog smør, mørk farin og sirup sammen i en gryde. Tilsæt krydderier. Når det er koldt tilsættes mel, mandler, pomerans og sukat. Form til stænger, som lægges koldt (i køleskab).
Skær dem i papirtynde skiver og bag ved 170 grader C. alm. ovn 6-8 minutter.
(Mandlerne skal i hele, det bliver skåret i skiver når du skærer dejen)
Jødekager er så lækkert, at man bare bliver nød til at bage dem
Opskrift på jødekager:
Denne opskrift giver ca. 90 jødekager
Ingredienser:
250 gram hvedemal
0,5 tsk. hjortetaksalt
150 gram smør
100 gram sukker
1 æg
Pensling:
1 æg
Pynt:
Stødt kanel
Sukker
Smuttede mandler
Sådan gør du:
Mel og hjortetaksalt blandes.
Fedtstoffet smuldres heri. Sukker blandes i. Dejen æltes sammen med ægget.
Hviles koldt i et par timer.
Dejen udrulles tyndt til 1-2 mm, og en diameter på ca. 6 cm., pensles med sammenpisket æg, drysses med kanelsukker og hakkede mandler på midten.
Bages i ca. 5 min ved 200 grader C alm. ovn.
Tips: Der er ingen der siger småkagerne skal være runde, du kan altid lave dejen i andre former. Du kan gøre kagerne lidt mere julede med hjerter, juletræer, julemænd osv.