Skolevalg 2015
Skolevalg er et autentisk gennemført valg for skoleelever i 8. og 9. klasse. Valget afholdes over hele landet torsdag den 19. januar 2015.
Valget er forudgået af et tre ugers langt valgkampslignende undervisningsforløb, hvor de 2 ugentlige samfundsfagstimer, samt understøttende undervisning er blevet taget i brug. Undervisningsforløbet er delt op i tre moduler og blev skudt i gang mandag den 12. januar, hvor statsministeren udskrev Skolevalg. Herefter skulle eleverne i den første uge orientere sig i 25 mærkesager og beslutte sig for, hvilke tre de ville kæmpe for.
I anden uge skulle eleverne lave mindst en kampagne for en mærkesag og dele den på de sociale medier for at skaffe opmærksomhed og opbakning til den. Op til den sidste uge af undervisningsforløbet vælger de politiske partier også tre mærkesager, der herefter kommer til at udgøre grundpillen i deres partiprogram for Skolevalg. Elevernes opgave er her at vurdere hvilket parti, der bedst repræsenterer deres holdninger, og som de derfor vil stemme på.
På den store valgdag får alle elever udleveret valgkort, som de skal bytte til stemmesedler på de valgsteder, der bliver opstillet på skolerne rundt omkring i landet. I stemmeboksen kan eleverne sætte kryds på stemmesedlen, ved et af de partier, der er opstillingsberettigede til Folketinget. Stemmesedlen lægges herefter i valgurnen.
Når stemmerne er talt op om aftenen den 29. januar, offentliggøres valgresultatet som del af en valgaften på DR Ultra.
Valget arrangeres af Undervisningsministeriet og Folketinget for at modvirke den faldende valgdeltagelse blandt førstegangsvælgere. Skolerne har i samarbejde med kommunerne selv ansvaret for at stille valgstederne op.
Egedals rolle
Mange skoler i Egedal har sat stort fokus på dette samfundsfaglige undervisningsforløb. Eleverne laver flotte kampagner for deres specifikke mærkesager, og kæmper for at få sat et fokus på lige præcis det, de synes, skal ændres ved det danske samfund. Ved at oprette en kampagne, dele den via de sociale medier, tage quizzer eller få likes samler man point sammen, der giver mulighed for at komme til tops i valgkampen.
På Lærkeskolen i Stenløse har tre elever deltaget i et indslag til TV2 NEWS, hvor man får et smugkig på deres kampagne om aktiv dødshjælp, hører deres tanker om projektet og får et indblik i deres arbejdsproces.
Se klippet her:
Der er 25 forskellige mærkesager, og derfor et hav af forskellige kampagner, der alle udtrykker en eller flere elevers holdninger.
En kampagne kunne se sådan ud:
Se kampagnen her: http://www.skolevalg.dk/kampagner/54c16671867b5/
Eksempler på kampagner lavet af elever i Egedal:
Læs mere om skolevalget, og se nærmere på kampagnerne her: http://www.skolevalg.dk