Udstilling i Stenløse Kulturhus: 80-året for danske jøders flugt til Sverige

Udstilling i Stenløse Kulturhus: 80-året for danske jøders flugt til Sverige

Egedal Arkiver og Museum og Frederikssund Lokalhistoriske Arkiver er gået sammen om at mindes og markere begivenhederne i oktober 1943: Hvor hovedparten af de danske jøder lykkedes at flygte til Sverige. Med udgangspunkt i fortællinger om nogle af de jødiske familier, som boede i vores lokalområde, formidles historien om at træffe valg for at redde livet.

Udstillingen kan ses i perioden 4. oktober til 30. november 2023 i Stenløse Kulturhus.

Lars Becker-Larsen, bosat i Egedal har taget initiativ til dette samarbejde mellem de to arkiver sammen med Anne Jeppesen fra Frederikssund Arkiv.

I udstillingen kan man stifte bekendtskab med Rosalie Elsass fra Frederikssund, der som 78-årig tog flugten til Sverige og Margot Nilsson fra Ølstykke, der flygtede til Danmark fra Tyskland i 1938 og måtte indgå to proforma ægteskaber for at blive i landet. Vi fortæller også historier om nogle af de jødiske landvæsenselever fra først og fremmest Tyskland, der i slutningen af 1930-erne kom til gårde på egnen og arbejdede der, indtil de måtte tage flugten videre til Sverige

Udstilling om 80-året åbner onsdag d. 4. oktober 2023 i Stenløse Kulturhus kl. 15.
Ved udstillingsåbningen vil arkivleder Anne-Marie Jørgensen give et kort overblik over den historiske vinkel og Erhard Filtenborg vil bidrage med en personlig erindring.  Alle er velkomne.

Ved 2. verdenskrigs udbrud boede der 7.000 – 8.000 jøder i Danmark. Fra 1940 til anden halvdel af 1943 lykkedes det at undgå arrestation og deportation af de danske jøder. Den 29. august 1943 brød samarbejdspolitikken mellem den danske regering og besættelsesmagten sammen, og regeringen gik af. Bruddet betød, at de danske jøder nu risikerede at møde den samme skæbne, som jøderne fra de andre besatte lande og fra Tyskland oplevede.

Den tyske aktion mod de danske jøder blev iværksat natten mellem den 1. og den 2. oktober 1943. I løbet af oktober og november måned lykkedes det at bringe ca. 95 % af de danske jøder over Øresund og i sikkerhed i Sverige. Knap 500 nåede ikke at flygte. De blev pågrebet og sendt til kz-lejren Theresienstadt, hvor 53 af dem omkom.

Det var civile danskere, der organiserede transporterne over Øresund, men der var flere årsager til redningsaktionens succes: Sverige viste velvilje og tog imod de danske flygtninge, hovedparten af civilbefolkningen tog afstand fra jødeforfølgelserne og endelig mente ledelsen af den tyske besættelsesmagt i Danmark, at der var flere fordele ved at forsøge at opretholde et godt samarbejde med danskerne. Blandt andet havde Tyskland hårdt brug for danskproducerede fødevarer. Ledende danske politikere blev i forvejen advaret om aktionen, og derefter spredtes rygterne, både i jødiske organisationer og i modstandsbevægelsen. Danske jøder forlod deres hjem og kom i skjul, mens de ventede på sejlads over Øresund.

Du kan læse mere på hjemmesiden:  80aaret.dk – 80 Året

LOKAL REKLAME

Sponsoreret indhold

Loader…

Hillestrom Top

Hillestrøm VVS er din professionelle og pålidelige partner inden for VVS og energioptimering.

Med en dybdegående brancheerfaring er vi specialiseret i en bred vifte af services, fra installation af luft-til-vand-varmepumper, fjernvarmeanlæg og radiatorer, til komplette badeværelsesrenoveringer og ombygninger – og altid med den grønne omstilling i tankerne.

Vi sætter en ære i at levere skræddersyede løsninger, der opfylder dine specifikke behov og forventninger. Med en løsningsorienteret tilgang og kundens tilfredshed i fokus, stræber vi efter at levere arbejde af højeste kvalitet, uanset om det er større renoveringsprojekter eller mindre reparationer og vedligeholdelse.

Har du brug for et uforpligtende tilbud?

Profilbillede 1 1999946164

Gå til hjemmesiden Hillestrøm VVS

God motion og vind i håret!
Det handler om cykelglæde! 

Vejen til optimal cykelglæde går via den helt rigtige cykel og det tilbehør, der passer til netop dig og den form for cykling, du ønsker. Derfor passer den samme cykelmodel slet ikke til alle.

Besøg FriBikeShop Egedal i deres store showroom med eget værksted og lade det faguddannede personale hjælpe dig.

20220810_142046

Gå til hjemmesiden FriBikeShop Egedal

Vinterhjul & Nye dæk!

Tid til at skifte til vinterhjul - Lad Service Centret skifte dem for dig!

Nu er det den tid på året, hvor min mand plejer at bruge en formiddag på at slæbe hjul frem og tilbage fra skuret, bande over stramme bolte - og i det hele taget være lidt halvsur… Det er tid til at skifte til vinterhjul på bilen! Det anbefales, at man skifter fra sommerdæk til vinterdæk, før temperaturen når under 7°C

Jeg er sikker på at han bliver glad, når han ser, at Johnny og Jonathan fra Service Centret i Ølstykke tilbyder at klare det for ham!

Service Centret har også altid gode dæktilbud, hvis de gamle dæk trænger til at blive skiftet ud!

Book en tid hos Service Centret i Ølstykke! 

Service-Centret – Hella Service Partner
Frederiksborgvej 35 - 3650 Ølstykke

Tlf. 47 10 09 17 / 21 60 61 47
Mail: auto@service-centret.dk

Bestil tid på hjemmesiden Service-centret.dk

DIN lokale elektriker
og el-installatør i Egedal.

Alt inden for el, tekniske installationer, video og sikring, belysning, varmepumper og solceller.

EgedalEL.dk er garant for, at dine installationer virker – hver dag.

egedalel-bil

Gå til hjemmeside Egedalel.dk

Vores Egedals Partnere

Vi har så mange fantastiske steder i Egedal

Har du besøgt nogen af disse steder?

Loader…

Fremhævede virksomheder

Vores Egedals annoncører

Loader…