Vær med til den gode modtagelse af flygtninge i Egedal

Vær med til den gode modtagelse af flygtninge i Egedal

I sidste uge kom der et brev ind af døren fra Egedal Kommune med oplysning om at der afholdes informationsmøder i forbindelse med etableringen af midlertidige flygtningeboliger i Stenløse, Slagslunde og Ølstykke, og i denne uge er nye beboere flyttet ind ved Degnebakken i Stenløse.
Det har fået mig til at tænke på hvor vigtigt det er at vi hver især tager medansvar for den gode modtagelse af disse flygtninge – og har omtanke for at disse mennesker har ekstra brug for medmenneskelighed og næstekærlighed, og at blive set og anerkendt i den situation de står i.
For mange menneskers vedkommende lever vi i en travl hverdag, og føler dårligt at vi har tid til at se vores venner, og det kan være svært at overskue at skulle få flere – men for disse nye flygtninge betyder et smil og hilsen eller et tilbud om venskab alverden. De har ikke det netværk, som vi andre har i vores familie, arbejdskolleger, venner og bekendte. Hele deres fortid ligger et helt andet sted, og de har brug for hjælp til selv at skabe et meningsfuldt liv i Danmark.
I vinter stiftede jeg selv personligt bekendtskab med de nye flygtninge der ankom til Barnekær i Stenløse. Jeg havde læst i aviserne og medierne om frygten for at der kom traumatiserede flygtninge til kommunen, som så skulle indlogeres i nærheden af skoler og børneinstitutioner – og mine følelser og tanker var modstridende. På den ene side ville jeg for alt i verden gerne vise medmenneskelighed, men på den anden side blev jeg bange for om dette ”skrækbillede” kunne være reelt og om jeg skulle frygte for mine børns og min egen sikkerhed.
Jeg besluttede mig derfor for at tage kontakt til kommunens integrationskonsulent for at blive klogere, og for at få mulighed for, i min rolle som formidler, at møde de nye flygtninge der var kommet til Barnekær.
(Du kan læse EgedalForums flygtningehistorier her, og om mit første møde på Barnekær her).

20150205_171108

Mit første besøg på Barnekær


Dette første møde blev starten på hyggelige sammenkomster og gode oplevelser. Jeg oplevede at på trods af at det nogle gange kan være svært at forstå det verbale sprog, så kan man sagtens have meningsfuld tid sammen, og når jeg har været på besøg på Barnekær har jeg efterfølgende været fyldt op af gode oplevelser og en stor sympati for de mennesker jeg har mødt.
Jeg har smagt mad som jeg ikke har smagt før, jeg har grædt når jeg har hørt historier og jeg har grinet over de mange sjove oplevelser vi har haft, også over hvor let det kan være at misforstå hinanden, når sproget er en barriere, men samtidig hvor meget det at kunne se ind i en anden persons øjne, hvor stor betydning det har.
På Barnekær har der været afholdt “danskundervisning”, hvor lokale nye venner har hjulpet med lektier fra sprogskolens danskundervisning, og der har været almindelige hyggestunder over en kop kaffe og brød, og jeg har været til fællesspisning og smagt mad fra det syriske køkken. Altsammen i selskab med hjertevarme personer med ønsket om at lære hinanden at kende.
Barnekærs beboere har været med i flere aktiviteter i Egedal for at blive en del af vores lokalsamfund. Ved åbningen af Stenløse Kulturhus stod de for at lave en lækker buffet, så vi fik mulighed for at smage på deres specialiteter fra deres hjemegn. I kulturhusets sal har de lavet en udstilling med billeder fra Syrien. Her kan man se hvordan de boede, og også billeder af krigens ødelæggelser.
Jeg håber at vi som naboer, enkeltpersoner og lokalsamfund kan være med til at skabe en meningsfuld hverdag for disse mennesker, og hjælpe dem til at få skabt det netværk som de har brug for, så de også kan føle sig set og hørt og gøre nytte i vores samfund.
morsdag

Mors dag


20150315_121001

Åbning Stenløse Kulturhus


 
 
 
 
 
Du kan finde datoer for informationsmøderne her

Et smugkig i Kalenderguiden...

Det sker i Egedal

Loader…