Skenkelsø Mølle har traditionen tro lagt sig i selen for et hyggeligt fastelavnsarrangement med både “Slå til Potte”, “Bid til Bolle” og et værksted, hvor du kan lave din egen fastelavnsmaske.
Sæt kryds i kalenderen tirsdag d. 14. februar kl. 13 – 16
Egedal Arkiver og Museum afholder som vanligt et fastelavnsarrangement på museet for skolebørnene i forbindelse med skolernes vinterferie – fastelavn falder i år i slutningen af ugen.
Skikken med at slå katten af tønde stammer oprindeligt fra de hollandske bønder Christian d. 2 inviterede til Amager i 1500-tallet og kendes i dag kun fra Danmark og Skåne. Museet har i stedet for tøndeslagning fundet en anden meget gammel fastelavnstradition frem til børnene: ’Slå til Potte’ – hvor man skal forsøge at slå en potte itu, der står på jorden – og måske gemmer der sig en overraskelse under potten….?
Der vil være mulighed for selv at lave sin egen fastelavnsmaske på 1. sal. Starten på fasten markeres også historisk med et karneval, hvor man klædte sig ud med masker.
Efter anstrengelserne med fremstilling af masker kan børnene prøve kræfter med den gamle fastelavnsleg med at bide til bolle i museets gård.
Fastelavn er således begyndelsen på den periode, hvor man tidligere skulle faste i 40 dage før påske og det var derfor sidste chance for at spise lidt gode sager inden fasten. Hvide Tirsdag benævnes dagen også, idet man spiste mælkeretter og hvidt mel inden fasten begyndte. Dette råder vi bod på ved at servere hjemmebagte strutter for gæsterne. Strutter, som jo er et korsformet stykke bagværk, der specielt hører til fastelavnstiden. Museets eksperter i historisk mad Hanne og Annemarie har fundet de spændende opskrifter på strutter og vil bage de velsmagende brød. Strutterne bliver serveret i Museets formidlingshytte i Møllehaven.
Arrangementet sker i samarbejde med Ølstykke Historiske Forening og finder sted på Skenkelsø Mølle Museum, Maglehøjvej 42, 3650 Ølstykke.
Der er gratis adgang – og arrangementet retter sig mest mod børn i alderen 6 – 10 år med tilhørende forældre og bedsteforældre.